fredag 31 maj 2013

"Träningshetsen" fortsätter diskuteras

I slutet på januari 2013 skrev jag ett inlägg (http://andastungt.blogspot.se/2013/01/traning-hetsar-inte-mer-nagot-annat.html) då debatten blossade upp. Jag trodde i min enfald att det mesta hade lagt sig men igår så hade SVT Debatt (www.svtplay.se/video/1228197/30-5-22-00 - tillgänglig till 29:e juli 2013) ännu en runda i denna frågan.

Jag har för länge sedan insett att jag inte har orken eller motivationen att få en kropp som passar på "beachen", men det innebär ju inte att jag inte för motivationen, tipsen, råden, stödet och 100-tals andra orsaker inte följer en hel del duktiga och framgångsrika personer inom fitness via sociala medier. Om ni inte blir ni nervvrak av träningsinformation och vill ni ha tips på de som jag följer, titta här.

Till min förtjusning så hade SVT inte bjudit in någon "tyst mus" som den person som förespråkade träning utan snarare tvärt om, dvs Paolo Roberto. Som vanligt gick hela motståndarsidans argument ut på att man blir stressad av att andra visar att dom tränar, att media bidrar till hetsen i form av framsidor på tidningarna och att arbetsgivarna straffar dom som inte vill vara med på fysisk aktivitet.

Så....

För det första, stress är bland väldigt mycket annat en reaktion på dåligt samvete. Om det nu är så att man tycker det är ok att inte träna, att man är nöjd med den fysiska status man har, vad finns det då att stressa upp sig över? Med den inställningen bör vi ju även plocka bort skyltfönster från alla affärer då dom flesta inte kan köpa allt dom ser.

För det andra, media bidrar till väldigt mycket men i grund och botten handlar det för dom om att sälja, oavsett om dom har titeln "journalist" eller inte. Hade det varit så att det fanns ett medialt intresse av Dyngbaggar så hade koskit varit på var och varannan löpsedel och trailer på TV. Dock så har ingen missat att de tre stora kategorierna av medialt intresse för kroppen rör sig om bantning (överviktiga?), mode (underviktiga?) och träning (mestadels normalviktiga?) och media gör sitt bästa för att suga ut så mycket pengar som möjligt ur detta och i slutändan är det vi, konsumenterna, som i allra högsta grad bidrar till det (i o m att vi köper skiten)

För det tredje, det finns säkert arbetsgivare som har en skev inställning till detta ämne men det kan man applicera på många andra aspekter också såsom arbetstid, rätten till ostörd fritid, meningslösa kickoffer där man ska bygga torn av A4-papper m.m. m.m. Om en arbetsgivare, utan direkta krav, erbjuder skattereducerad friskvård och uppmuntrar sina anställda att aktivera sig så är det även i arbetsgivarens intresse (sjukfrånvaro kostar en hel del). Dock så ska man ju inte stirra sig blind på det utan faktiskt se vilka fördelar det ger en själv.

Som avslutning så vill jag nämna det som Paolo framhäver dvs njut av livet men ta hand om er kropp. Man behöver inte gå ut och springa milen 05:30 5 dagar i veckan för att göra en stor skillnad utan det är aktiveringen som är viktig, om så bara 15 minuter om dagen. Har man ont någonstans, ex vis något som gör att man inte kan gå ut och gå, ut på internet och leta upp övningar som inte belastar den onda delen.



Inga kommentarer: