onsdag 28 januari 2015

Ej ideell verksamhet mindre värd för barn och ungdomar?

Var inblandad i en diskussion härom dagen rörande Ideell förening kontra Företag där kärnfrågan var just huruvida vinstintresset påverkar eller inte påverkar syftet och nyttan.

I diskussionen fanns där tre parter:
1) Gym #1 (blandad verksamhet) som drivs som företag
2) Gym #2 (styrketräning) som drivs som förening samt gym #3 ("fitness"-pass) som drivs som förening
3) Övriga föreningar

Diskussionen som sådan satte fart då påståendet att det gym #1 är ett företag med vinstintresse medans gym #2, gym #3 samt övriga "inte har det", och det är just här som problematiken kommer enligt mig...

Som förening har man möjlighet till olika typer av ekonomiska stöd med hjälp av skattefinansierade åtgärder. LOK-stöd, aktivitetsstöd, reducerad (ibland hela vägen ner till 0) hyra, utbildningar via RFs lokala/regionala/nationella verksamheter m.m. Föreningarna använder de ekonomiska stöden tillsammans med medlemsavgifter till licenser, utbildningar, arvoden, utrustning m.m.

Som företag har man möjlighet till att ta ut en medlemsavgift/kostnad, samt rent inkomst och skattemässigt plocka ut en vinst.

So far so good?

Det är helt rätt att en förening inte ska gå med mer än en rimlig vinst samt att denna ska återgå till verksamheten, men att hävda att föreningar är rakt igenom "Ideella" är direkt felaktigt. Golfföreningar har "Pro's" som inte jobbar gratis, avlönade ledare (olika former av ersättning), instruktörer kan få utbildning betalda och arvoden för genomförda pass (m a o lön), funktionärer får ersättningar, domare får ersättningar o s v. Att då hävda, som enda argument, att i detta fallet ett gym inte ska vara med i en diskussion hur man lokalt ska få fler barn och ungdomar att motionera, röra sig, aktivera sig, då "dom har ett vinstintresse" är i mina öron inte speciellt objektivt och på gränsen till hyckleri. Vi pratar inte om SATS eller Nordic Wellness... vi pratar om ett lokalt gym där inititativtagaren av okänd anledning valde att driva satsningen som ett AB istället för som en förening.

Jag säger inte att det stöd som föreningarna runt om i landet är fel eller bör förändras. Jag säger inte heller att ekononiskt stöd ska utgå till företag. Men ska man ta ett helhetsgrepp kring just frågeställningen om barn och ungdomar så ska väl de parter som är inblandade delta, inte minst då den enda part som inte får vara delaktig är nystartad (högst troligt utan någon vinst att prata om ett par år framåt), har ett flertal samarbete med föreningar (och dessutom investerar i utrustning för just detta) och uppe på allt gör detta utan de, i vissa fall, 6-siffriga stöd årligen som föreningarna får av i detta fall företrädesvis kommunen.

I annat fall ska man förtydliga målet med initiativet.